=:: RizEyna's Family ::=

........Coretan Untuk Ellya | Wafi & Qasyah........

Meh Kita Main Masak Masak | Blueberry Muffin

By 9:40 AM

Mendapat ilham dari rakan Audit Sekolah masa pegi jamuan raya rumah dia..
then dorongan kejayaan dari Kak Nora..
dia dah besh buat laju je..
kita ni baru thegeh hegeh nak cuba ini senang punya resepi..
Ellya pom boleh buat... 
Benda paling senang sekali nak buat hihi..mama pilih Blueberry muffin..
Banyak lagi choice muffin kat kedai kek tu ada choc chips, muffin kiwi, strawberry pilih jer..
Mula2 harus korang menapak ke kedai kek then beli bahan2 nih..
Muffin mix yang siap paket..byk perasa pilih mane kenan..
Nanti nk kena campur a few bahan lain..ada tulis kat depan pelekat follow je mesti jadi..
Kena masuk telur sederhana 4 biji
Corn oil 120g..(mama pakai minyak masak biasa je)
Air 110 gm..
Campur je 3 bahan di atas bersama muffin mix yang tadi tuh..
Pakai wisker ke ape kacau sampai sebati ye tuan puan..
Inilah dia gigih mama timbang bahan takut tak jadi..
Mula2 mama letak telur dulu + air..kasi kacau..
Hak ni tools utk deco kek nozel2 murah mama beli buat testing..tapi tak pakai pun lagih..
Lagi + minyak then baru masuk muffin mix perisa blueberry..
Kacau sampai lenguh tangan..bia sebati yer takde ketul2..
Siap..Sendukkan ke dalam muffin cup masukkan separuh je sebab bila masak muffin akan meninggi 2 kali ganda yer..
Ini dah masuk oven dah..20-30 minit je..mama main hentam je 170-180o..
make sure oven anda warming up dulu yer..
Jeng jeng jeng dah siap kejap je pun..sambil layan Qasyah main pom bleh buat..
Malu plak nk update entri nih..tau masak simple gini je..Buat catatan kenangan mama..huhu..

You Might Also Like

0 love this entry