=:: RizEyna's Family ::=

........Coretan Untuk Ellya | Wafi & Qasyah........

Trimester Ketiga Mama

By 11:34 AM

Tup2 x sangka dah nak masuk Trimester Ketiga Pregnnt.Lagi la berdebar2 menunggu kehadiran orang baru dalam keluarga kami.Apa2 pon mama kena bersedia mental & fizikal kerana kelahiran kali ini seperti yang diduga sama seperti kelahiran yang lepas2 secara 'ceasarian' lagih..dan ini kali ketiga mama akan dioperate 'ditoreh' bagi mengeluarkan buah hati mama yang seorang ini..kenkadang terfikir jugak..'apa pasal la mama susah sgt nk bersalin macam ibu2 yg lain?'..Dan mama sedar mama kena akui akan kehendak Ilahi dan kita sebagai hambaNya kena Redha dan terima apa2 jua yang tertulis untuk kita..Namun mama masih lagi berdoa dan mengharap agar ada keajaiban dan solusi yang lain..InsyaAllah..Time anak sulung dulu, (Ellya) mama terpaksa dibedah disebabkan oleh kedudukan bayi yang melintang pada bulan2 akhir kehamilan, dan yg kedua pulak (Wafi) pun begitu, kedudukannya unstable kata doc, sekejap breech, sekejap songsangg..kene bedah sekali lagi.time tu dalam kepala cuma nak selamatkan anak2 mama semua..x kisahla terpaksa dibedah asalkan baby selamat dilahirkan..Kehamilan kali ini, Alhamdulillah tidak ada alahan yang teruk2.Juz minta belikan buah2an gitu2 je lah..biasa2 je..x lah memeningkan kepala papa..huhu..Paling 'mncabar' awal2 kehamilan hari tu mengidam nak makan buah cempadak..time tu plak bukan musim..susahnya papa naik bukit turun bukit carikan buah tu..siap announce kt seme kawan2 dio mitk tolong carikan..last2 dpt beli ngn sorang pakcik,memang pueh hati dpt makan walau harga sebijik kemain mahal..thanks to my hb dgn usaha dan semangat jitu akhirnya berjaya.

Pada awal2 bulan baru2 ni mama ke Pusat Perubatan Intan untuk scan baby kali kedua..kali pertama scan, baby mcm malu2, x nak tunjuk jantina dio..kali ini scan nampak macam baby boy..InsyaAllah..

Gambar Scan..x clear sgt..pakai hp je..nampak la imej kepala baby..

Apa yg penting untuk ibu2 mengandung mcm mama ialah jaga betul2 pemakanan supaya anak dalam kandungan dan ibu sentiasa sihat dan bertenaga..Setakat ini mama ada la sediakan bekalan kat opis takut2 x larat 'tak de tenaga'..antaranya kismis, buah kurma dan yang terbaru mama ada belikan jus delima 'made in turkey'.moga2 x semput/kebulur sgt kalau x sempat makan @ lambat kuar mkn..biasala ibu2 mengandung ni kan kerjanye asik nak makan je..Masa beli jus delima tadi, mama tertarik ngan satu buku ni 'Diari Ibu Hamil' published by Telaga Biru..belek punya belek macam2 info2 berguna semua sekali dalam satu diari..so rembat satu, senang nk rujuk & memang sesuai sekali ngn mama, harga lebih kurang rm 23.00 je..apa2 aktiviti harian & catatan semasa hamil amatlah sesuai di 'conteng' di situ.rugi x jumpa diari macam ni dari awal2 lagi..

Bekalan standby time2 kebulur yang amat!!

Jus Delima utk kesihatan ibu dan anak..

Diari Hamil pun mama beli utk rujukan




You Might Also Like

0 love this entry